Dar sa explicam putin procedeul de descarcare al gestiunii pe baza retetelor folosite in bucatarie.
Sa luam de exemplu o reteta simpla de paine.
Presupunem deci ca restaurantul nostru isi fabrica singur painea pe care o serveste clientilor, conform urmatoarei retete:
1 chifla:
- 200g faina
- 50ml apa
- 10g sare
- 5ml ulei
- 5g lapte
Evident inainte de fabricarea painii restaurantul nostru trebuie sa se aprovizioneze cu materia prima necesara, astfel, in cursul lunii vom avea o factura de la un furnizor sau mai multi prin care achizitionam ingredientele din reteta luata ca exemplu si nu numai.
Astfel, consideram urmatorul NIR:
NIR
|
|||||||
Nr. Crt.
|
Denumire produs
|
u.m.
|
cant.
|
p.u.
|
valoare
|
tva
|
Total
|
0
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5=3x4
|
6=5x24%
|
7=5+6
|
1
|
Faina
|
kg
|
2.00
|
2.30
|
4.60
|
1.10
|
5.70
|
2
|
Ulei
|
L
|
1.00
|
5.00
|
5.00
|
1.20
|
6.20
|
3
|
sare
|
kg
|
0.50
|
1.00
|
0.50
|
0.12
|
0.62
|
4
|
lapte
|
L
|
2.00
|
4.00
|
8.00
|
1.92
|
9.92
|
5
|
apa
|
L
|
3.00
|
2.00
|
6.00
|
1.44
|
7.44
|
Total
|
24.10
|
5.78
|
29.88
|
La sfarsitul perioadei restaurantul inregistreaza o vanzare de 10 chifle, ceea ce inseamna ca am realizat urmatorul consum de materie prima :
NIR
|
|||||||||
Nr. Crt.
|
Denumire produs
|
u.m.
|
cant.
|
cantitati utilizate pt. 1 Chifla
|
cantitati utilizate pt. 10 Chifle
|
stoc la sf de luna
|
|||
0
|
1
|
2
|
3
|
8
|
9=8 x 10buc
|
10=9-3
|
|||
1
|
Faina
|
kg
|
2.00
|
0.2
|
2
|
0.00
|
|||
2
|
Ulei
|
L
|
1.00
|
0.005
|
0.05
|
0.95
|
|||
3
|
sare
|
kg
|
0.50
|
0.01
|
0.1
|
0.40
|
|||
4
|
lapte
|
L
|
2.00
|
0.005
|
0.05
|
1.95
|
|||
5
|
apa
|
L
|
3.00
|
0.05
|
0.5
|
2.50
|
Pretul de vanzare al chiflei este stabilit la valoarea de 1 leu. Conform informatiilor de mai sus costul de productie al unei chifle este de 0.62 lei, calculat astfel:
NIR
|
|||||||
Nr. Crt.
|
Denumire produs
|
u.m.
|
cant.
|
p.u.
|
cantitati utilizate pt. 1 Chifla
|
cost productie
|
|
0
|
1
|
2
|
3
|
4
|
8
|
8.1=8 x 4
|
|
1
|
Faina
|
kg
|
2.00
|
2.30
|
0.2
|
0.46
|
|
2
|
Ulei
|
L
|
1.00
|
5.00
|
0.005
|
0.025
|
|
3
|
sare
|
kg
|
0.50
|
1.00
|
0.01
|
0.01
|
|
4
|
lapte
|
L
|
2.00
|
4.00
|
0.005
|
0.02
|
|
5
|
apa
|
L
|
3.00
|
2.00
|
0.05
|
0.1
|
|
Total
|
0.62
|
In concluzie, la o chifla avem profit de 0.39lei (1 leu pretul de vanzare - 0.62lei costul de productie), adica 3.85lei profit inregistrat la toata vanzarea din luna respectiva.
Si cu ocazia asta am vorbit putin si de calculul profitului si adaosul comercial.
Personal, consider ca Raportul de Gestiune ar trebui sa fie mai degraba o situatie dataliata a stocurilor. Astfel aceasta va arata in felul urmator:
SITUATIE STOC
|
|||||||||
Nr. Crt.
|
Denumire produs
|
u.m.
|
cantitati
|
valoare (fara tva)
|
|||||
intari
|
p.u.
|
iesiri
|
stoc disponibil
|
intrari
|
iesiri
|
stoc
|
|||
0
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6=3-5
|
7=3x4
|
8=4x5
|
9=7-8
|
1
|
Faina
|
kg
|
2.00
|
2.30
|
2.00
|
0.00
|
4.60
|
4.60
|
0.00
|
2
|
Ulei
|
L
|
1.00
|
5.00
|
0.05
|
0.95
|
5.00
|
0.25
|
4.75
|
3
|
sare
|
kg
|
0.50
|
1.00
|
0.10
|
0.40
|
0.50
|
0.10
|
0.40
|
4
|
lapte
|
L
|
2.00
|
4.00
|
0.05
|
1.95
|
8.00
|
0.20
|
7.80
|
5
|
apa
|
L
|
3.00
|
2.00
|
0.50
|
2.50
|
6.00
|
1.00
|
5.00
|
24.10
|
6.15
|
17.95
|
Un raport clasic de gestiune va arata in felul urmator:
RAPORT
DE GESTIUNE ZILNIC
|
||||
NR. CRT.
|
DOCUMENT
|
VALOARE
|
||
TIP
|
NUMAR
|
EXPLICATII
|
MARFURI
|
|
SOLD
PRECEDENT
|
0.00
|
|||
INTRARI
|
||||
1
|
N.I.R.1
|
123
|
Furnizor Materii prime paine
|
24.10
|
adaos
|
valoarea
vanzari - consumul realizat
|
3.85
|
||
Total intrari +sold
|
27.95
|
|||
IESIRI
|
||||
2
|
vanzari
|
10.00
|
||
Total iesiri
|
10.00
|
|||
SOLD
FINAL
|
17.95
|
Desigur cantitatile ramase din fisa de stoc ar trebui sa se regaseasca si fizic in unitatea noastra.
In caz contrar diferenta sau plusul trebuie justificate prin documente contabile.
Sper ca am stabilit in mare mai toate aspectele generale.
Daca observati ca am omis ceva sau poate nu am expus destul de clar situatia, va rog sa lasati comentarii in sectiunea destinata acestora.
Spor,