duminică, 24 noiembrie 2013

Din partea casei!... Protocol sau Publicitate?

Ma gandeam acum cateva zile de ce la noi in restaurante sau cafenele nu se primesc produse "din partea casei"? 
Cand zic "din partea casei" ma refer la acele produse oferite tuturor clientilor constant si nu doar celor preferentiali sau celor care cheltuiesc o anumita suma.
Recent am vizitat una din tarile ce pare ca a facut un fel de traditie din tratatiile oferite clientilor ce le calca pragul, fara sa conteze valoarea consumatiei.
De cate ori nu ati ales un restaurant sau o cafenea, doar pentru ca acolo ati primit ceva "din partea casei"? fie chiar si un pahar de apa ...
Ce mod mai bun de a ne promova constructiv, decat acela de a ne face clientii sa se simta bineveniti si importanti.
Personal as considera costul acestor tratatii ca pe o suma direct implicata in obtinerea profitului si astfel total deductibila.  
O buna practica este aceea de a include costul acestor produse in retetar, si astfel gestiunea sa fie descarcata in acelasi timp cu vanzarea respectiva. Daca, de exemplu, cafeneaua X, la o cafea vanduta ofera si un biscuite, costul acelui biscuite va fi descarcat din gestiune odata cu gramajul de cafea aferent, zaharul inclus si alte ingrediente folosite.   
In legislatia noastra nu am gasit o specificatie directa pentru inregistrarea tratatiilor de acest gen, si aici ma refer strict la restaurante, cafenele si alte unitati asemenea. Am gasit, in schimb, o multime de trimiteri fie la  cheltuieli de protocol (care stim ca sunt limitate ca si deductibilitate CF art.21 alin. (3) lit.a), reclama si publicitate (CF art.21 alin.(2) lit.d).
Sa le incadram ca si cheltuieli de protocol clar nu avem obiectul corect de aplicabilitate.
Ca si reclama si publicitate... poate... asta daca nu ar intervenii limitarile legislative impunandu-se in acest caz contractarea unei firme specializate care sa efectueze acesta promovare.

Daca ati mai intalnit alte cazuri sau practici si doriti sa impartasiti din experienta dumneavoastra, va invit sa imi scrieti in sectiunea de comentarii de mai jos.

Spor,