miercuri, 9 mai 2012

Profit record la Petrom, raportat la Trim. I- 2012

Stirea zilei. Pe unde incerci sa citesti, prima pagina este ocupata de acest titlu. Si cum orice trend este o uniforma, m-am gandit sa imbrac si eu astazi uniforma zilei, asa ca in randurile de mai jos va expun cateva cugetari personale legate de acest subiect.
Orice contabil sau necontabil, stie cat de cat calculul formulei pentru profit: total Venituri (din incasari in cele mai multe cazuri, investitii, etc.) - Cheltuieli (cu salarii, cu productia etc).
Evident ca Profitul sa fie cat mai mare, chiar fabulos precum al Petromului, Veniturile trebuie sa fie cat mai mari iar Cheltuielile cat mai mici.
Daca punem laolalta scumpirea din ultima vreme a pretului la carburant, scaderea pretului la titei (materia prima in obtinerea carburantului) si desigur salariile angajatilor care nu sunt partea cea mai importanta a cheltuielilor Petrom,  era oarecum de anticipat toata aceasta "nebunie". In contextul economic actual cred ca incep sa si pricep de ce...
Probabil stiti cu totii ca statul vrea sa se imprumute din nou la FMI pentru cresterea salariilor la bugetari- vin alegeri nu de alta. Pai ce credeti ca banii respectivi o sa vina gratis. Statul trebuie sa prezinte un raport cu cresteri actuale si previzionari pozitive, sa demonstreze ca are de unde restitui respectiva suma. Ca la banca...
Incasarile din actiunile Petrom sunt o garantie fezabila si destul de la indemana.
Daca statul ar acorda la fel de multa importanta si altor companii la care este actionar, poate situatia ar fi cu totul alta in tara.
Sa speram ca aceasta "inginerie" nu va duce si la alte scumpiri. 
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu