vineri, 15 iunie 2012

Bugetarea. Principii de baza

Bugetul de venituri si cheltuieli este un element de previzionare a activitatii unei societati comerciale.
Asa cum ne spune insusi denumirea, practic este vorba de compararea celor doua elemente contabile (Venituri si Cheltuieli), diferenta dintre cele doua fiind chiar profitul brut contabil asteptat.
Se mizeaza pe o previzionare cat mai reala prin ingradirea cheltuielilor in anumite limite si obtinerea unor anumite praguri de venit, care sa asigure atat acoperirea limitelor de cheltuieli previzionate cat si a anumitor marje de profit.
In viata de zi cu zi, fiecare dintre noi isi pregateste, mai mult sau mai putin, un anumit buget. De exemplu in ziua de salariu, stim din start cat trebuie pastrat pentru rate, cheltuieli de intretinere (curent, apa, gaz, etc,), cheltuieli cu alimentatia si asa mai departe. Ceea ce ramane in plus este clar o suma pe care o cheltuim pe mici distractii sau o punem deoparte pentru viitoare cheltuili asteptate/previzionate. In cazul in care suma nu este suficienta pentru acoperirea cheltuililor, se merge fie pe finantari exterioare (credite bancare sau diverse alte imprumuturi) fie pe reducerea cheltuielilor.
Pe acelasi principiu, insa la o scara mult mai mare, actioneaza si managerii companiilor. Fiecare dintre  categoriile de cheltuieli mentionate mai sus sunt dimensionate la nivelul venitului previzionat. In cazul in care veniturile sunt insuficiente sau prea mici pentru acoperirea costurilor se acceseaza diverese credite sau finantari din exterior pentru viitoare investitii in vederea obtinerii venitului necesar.
Exista bugete stabilite strict pentru anumite investitii sau bugete previzionale ale activitatii desfasurate.
Principalele categoriile de cheltuieli incluse intr-un buget sunt grupate pe centre de cost, astfel:
1. In cadrul bugetului investitional, o sa avem:
- cheltuielile fixe, in care sunt incluse: cheltuielile cu utilitatile, intretinerea, salariile si altele cheltuilei a caror periodicitate si valoare este fixa si cunoscuta.
- cheltuieli aferente procesului investitional, de exemplu daca este vorba de o contructie, va exista o  categorie distincta pentru fiecare dintre urmatoarele:
a) faza premergatoare: taxe si impozite, acorduri si avize, arhitecti, proiectanti si alte categorii de cheltuieli ce se vor efectua inainte de inceperea efectiva a lucrarilor de constructie;
b) faza constructiei va include: cheltuieli cu pregatirea santierului, costuri aferente lucrarilor exterioare, costuri aferente infrastructurii,  suprastructurii, acoperis, etc
c) alte costuri: cheltiueli de marketing si promovare, administrare, etc
In totdeauna propun sa fie adaugata si o marja de maxim 5% din valoarea cheltuielilor pentru cheltuieli neprevazute.
In urma previzionarilor de mai sus se stabileste valoarea imobilului, si prin urmare pretul de vanzare respectiv valoarea chiriei.

2. In cadrul bugetului previzional al activitatii, se vor lua in calcul, dar fara a se limita la acestea, urmatoarele categorii de:
a)cheltuieli:
- cheltuielile fixe: utilitati, salarii, telefoane, chirie si intretinere spatiu etc
- cheltuieli cu materialele consumabile si de protocol
- cheltuieli de marketing si promovare
- alte categorii de cheltuieli in functie de specificul activitatii
- marja maxim 5%
b) venituri, in aceasta categorie de buget se va merge pe venituri sigure, preconizate sau existente. Desigur in cazul firmelor prestatoare de servicii, in urma analizei cheltuielilor previzionate, pot fi stabilite onorariile percepute. Onorariile vor face parte din categoria venituri.
Bugetul nu trebuie privit doar ca instrument de previzionare si stabilire a preturilor de vanzare si a valorii comisioanelor, bugetul este in primul rand un mod util de urmarire si reducere a cheltuielilor, deasemenea in utilizarea eficienta si responsabila a resurselor.
Ceea ce am prezentat in randurile de mai sus explica in mare procesul de bugetare. De regula bugetul se intocmeste anual. Exista insa si companii foarte mari care nu pot prevede sau urmarii exact cheltuielile/veniturile din diferitele centre de productie, caz in care, pentru a avea o imagine cat mai clara a situatiilor, se merge pe perioade scurte de timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu