miercuri, 13 iunie 2012

Informatii utile pentru tinerii care cauta locuri de munca

Vine vara si esti in cautarea unui loc de munca sezonier, practica etc. Iata ce trebuie sa stie un incepator in ale muncii.
In primul rand CV-ul. Mare atentie la cum iti vei intocmii documentul de aplicare. Cele mai dese greseli intalnite in CV-urile tinerilor aplicanti incep din sectiunea de contact, de exemplu adresa de email. Nu trece in CV adrese de email care incep cu dulcica@..., celmaitare@..., etc. Creazati o adresa de email profesionista cu numele si prenumele propriu, de exemplu marius.pop@...., m.diaconu@..., etc. Nu trece numere de telefon care nu iti apartin. Mentioneaza un numar de telefon personal la care sa poti raspunde direct, fara alti intermediari. Angajatorii nu vor revenii cu telefoane si de multe ori nici tu nu vei putea suna inapoi.
Tot la categoria CV, experienta profesionala, daca exista, incearca pe cat posibil o expunere clara si la obiect a sarcinilor. Poti sa te inspiri direct din cerintele joburilor publicate pe siteurile de referinta.
Daca nu ai experienta, include stagiile de practica si detaliaza proiectele la care ai luat parte in scrisoarea de intentie.
Scrisoarea de intentie. Alaturi de CV, Scrisoarea de intentie este la fel de importanta in obtinerea unui loc de munca. Nu copia scrisoarea cuvant cu cuvant de pe internet. Nu uita ca angajatorii primesc sute de candidaturi pentru un singur post, si este destul de probabil ca un alt aplicant sa fi folosit acelasi continut in scrisoarea sa. Foloseste modelele de pe internet doar ca sursa de informare si incearca sa iti compui o scrisoare originala.
Pregatirea pentru interviu. Ai fost selectat pentru un interviu. Felicitari! inseamna ca angajatorul a fost impresionat de CV-ul si Scrisoarea ta de intentie. Asta nu inseamna totusi ca esti angajat. Nu merge la interviu fara sa te pregatesti temeinic, mai ceva ca pentru un examen. Cauta detalii despre companie, informeazate despre obiectul de activitate, proiecte derulate, strategie etc. Cauta cum sa te prezinti la un interviu si cum sa raspunzi la intrebarile uzuale din timpul acestuia.
Ziua cea mare. Mare atentie la tinuta. Daca nu stii din surse sigure ca poti merge imbracat casual, acum nu este momentul sa experimentezi. Adopta o tinuta decenta si profesionista. Nu ai cum sa dai gres cu o tinuta office, camasa alba si pantaloni/fusta de stofa.

Exista tot felul de internshipuri oferite de multinationale, atat in tara cat si inafara, pentru tinerii aflati in anii terminali sau care nu au mai mult de 1 an de cand au absolvit. Printre cele mai bine platite internship-uri sunt cele internationale.

In rest... mult succes si spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu