sâmbătă, 21 aprilie 2012

Tratament contabil/ Beneficiu angajati sub forma folosirii autoturismelor societatii

Folosirea autoturismelor societatii in interes personal de catre angajati este considerata a fi un beneficiu si impozitat ca atare. Astfel, din punct de vedere al impozitului pe salarii, Conform pct. 75 (a) din Normele Metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) din Codul fiscal, evaluarea utilizarii in scop personal a vehiculelor din patrimoniul societatii cu folosinta mixta (folosinta in interesul afacerii si in interes personal) se face proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal (justificati cu foaia de parcurs) x valoarea de intrare a autoturismului x 1,7%. În cazul în care vehiculul este închiriat de la o terţă persoană, avantajul este evaluat la nivelul chiriei. Nu se va lua in considerare distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca. Este obligatoriu completarea unei foi de parcurs, unde vor fi consemnate numarul de kilometrii parcursi in interes personal si in interes de serviciu.
Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.
Din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, in raport cu utilizarea unui vehicul din patrimoniul afacerii, potrivit art. 296 indice 15 lit. p) pct. 1 din Codul fiscal, este exclusa din baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, doar utilizarea vehiculului in vederea deplasarii de la domiciliu la locul de munca si invers. Pe cale de consecinta, se vor calcula toate contributiile sociale obligatorii datorate de angajator, potrivit carora in castigul brut realizat din activitati dependente, intra orice alte sume de natura salariala sau avantaje asimilate salariilor in vederea impunerii.
Exemplu:
Angajatul parcurge in medie pe luna 100 km, din care 15 km sunt parcursi de la domiciliu la locul de munca si invers, si 10 km in interes personal. Rezulta o diferenta de 75 km parcursi in interes de serviciu. Autoturismul este inregistrat la valoarea de 50.000 lei.
Procent km parcursi in interes personal: 10 km parcursi in interes personal / 100 km total pe luna= 10%
Beneficiul obtinut de salariat in urma folosiri autovehiculului este:
50.000 lei x 1,7% = 850 lei
850 lei x 10% = 85 lei
Suma de 85 lei se va include in salariul brut al angajatului si se va impozita ca atare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu